Voľby do parlamentu 2020

Koho odporúčam voliť vo voľbách a prečo.

Zmysel tohto článku (okrem napísania môjho názoru) je dať vám viac info, podľa ktorého sa môžete lepšie rozhodnúť. Buď z hodnotenia programov alebo podľa toho koho a prečo volia známe osobnosti, ktoré sledujem + nejaké info ku kauzám (ak stihnem).

Moje odporúčanie je takéto:

  1. PS/Spolu – Super voľba z pohľadu boja proti korupcii, za lepšiu zeleň, lepšiu ekonomiku, školstvo, zdravotníctvo, liberálne hodnoty. Netreba zabúdať, že táto strana do politiky priniesla Čapútovú a Valla. Krúžkoval by som (och bodaj by bolo viac ako 4 krúžky):
    1. Miroslav Beblavý (dlhoročne zlepšuje zákony pre ľudí, napríklad zlacnil hypotéky + ukážte mi politika, ktorý ma tak transparentné majetkové priznanie),
    2. Erik Baláž, Ing., 41 r., ekológ, podpredseda politickej strany Viacerí známi ľudia ho spomínajú ako kapacitu pri ochrane prírody. V roku 2017 získal ocenenie Biela vrana „za výnimočnú vytrvalosť a oddanosť svojmu poslaniu získať ľudí pre ochranu prírody, schopnosť vytvárať v nich vzťah k prírode a spájať rôznych aktérov“. Viac o ňom: web a Wikipedia
    3. Juraj Hipš, Mgr., 43 r., učiteľ, expert na vzdelávanie. Lebo dobré vzdelávanie je cesta k lepšej demokracii, lepšej diskusii a tým pádom snáď aj k lepšiemu zdravotníctvu, menšej korupcii atď. Jednoducho má to nekonečno implikácii. Ako človek narába s učením. Opäť viackrát som počul jeho meno od známych ľudi – napr. aj neurológ z Yale School of Medicine MUDr. Martin Jan Stránský (ktorý bol napr. u Jana Krausa). Hipšov web, kde popisuje prečo chce meniť veci v školstve
    4. Andrej Kovarík – ekológ, splnomocnenec primátora hlavného mesta pre životné prostredie. Toho som stretol osobne na magistráte keď sme s kamarátom chceli iniciatívne riešiť sadenie stromov v meste ako občania. A vyzeral, že sa vyzná a že ozaj chce meniť veci. Čo už aj reálne v meste začali robiť. Tú sú články SMEčka, kde je spomenutý.
    5. Vladimír Šucha, prof. RNDr., DrSc., 58 r., expert na vzdelávanie, vedu a inovácie. Tiež kvôli priorite školstva. Vytiahnem kúsok z popisu o jeho kariére:
      „Prepracoval sa medzi svetovú špičku v oblasti výskumu ílov. Bol najmladší držiteľ titulov DrSc. a profesor na Slovensku. Prednášal na Univerzite Komenského, zaoberal sa mineralógiou, prírodnými nanomateriálmi či dopadmi ťažby na životné prostredie. Po víťazstve demokratickej opozície nad Mečiarovým HZDS vo voľbách 1998 ho zavolali do tímu vyjednávajúceho vstup Slovenska do EÚ. Radil ministrovi školstva v európskych záležitostiach a neskôr bol prvým riaditeľom Agentúry na podporu výskumu a vývoja. Od roku 2006 pracoval pre Európsku komisiu v Bruseli. Najprv bol riaditeľ zodpovedný za kultúrnu politiku EÚ a podieľal sa na tvorbe programov Erazmus+, Kreatívna Európa či na Európskom hlavnom meste kultúry. Potom sa stal generálnym riaditeľom Spoločného výskumného centra, poznatkového servisu EÚ, ktoré poskytuje vedecké podklady a stanoviská pre všetky kľúčové politiky vrátane energetiky či ekonomiky. Mal na starosti vyše 3000 zamestnancov a zamestnankýň v 6 lokalitách a rozpočet okolo pol miliardy eur. Rozhodol sa vrátiť sa domov a opustiť miesto najvyššie postaveného Slováka pracujúceho pre európske inštitúcie. Voľby 2020 považuje za zlomovú príležitosť pre morálnu očistu politiky aj systémové zmeny v našom vzdelávaní a vede a ich prepojení s inovatívnym ekosystémom.“ Viac o ňom na jeho webe.
    6. Ondrej ProstredníkMáva výborné prejavy k tolerancii
    7. Jozef Mihál – bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny. Prednáša o ekonomických témach.
    8. Michal Truban (dlhoročne ho sledujem od budovania Websupportu, cez slovensko.digital až po karieru politika)

  2. SaS – Super voľba z pohľadu boja proti korupcii, za lepšiu zeleň, lepšiu ekonomiku, školstvo, zdravotníctvo, liberálne hodnoty. Proste detto ako PS/Spolu len s inými ľudmi, ktoré majú iné príbehy. Majú pripravených cez 1000 opatrení v programe, z toho 100 na zlepšenie podnikateľského prostredia vedia zaviesť ihneď a štát to nebude nič stát. SaS má viac politickej skúsenosti kedže je tu 10 rokov a bolo vo vláde. Sulík v debatách dobre argumentuje a súhlasím s ním zväčša v 95%. Nemali žiadnu korupčnú kauzu za celú dekádu – to je na Slovenské pomery zázrak. Občas ale Sulík spraví kontroverzné kroky (články o migrantoch, rozhovor pre Hlavné správy, zvláštne zmeny dátumov pri voľbe predsedu strany). Pozitíva však vysoko prevažujú negatíva takže tiež silno odporúčam ich voliť.

  3. Za ľudí – Detto ako PS/Spolu ale tu už je to konzervatívnejšia voľba. Kiska ako prezident celý čas dokazoval, že hodnoty má nastavene správne či už geopoliticky, ohľadom korupcie, súdov, polície alebo zmierňovania intolerancie. Strana ale pokiaľ viem bude konzervatívna.

    (veľká medzera)

  4. KDH – Ohľadom ekonomiky, zdravotníctva, školstva a korupcie nebudú mať problém sa dohodnúť s prvými troma stranami. Ale na mňa je to príliš konzervatívna voľba.

  5. OĽaNO – Voliť ich je hranie sa s ohňom vzhľadom na Matovičovu výbušnosť a nejasnú štruktúru strany. Môže byť rozbuškou pre rozpadnutie vlády. S veľkou pravdepodobnosťou bude táto strana VEĽMI konzervatívna (viz status o členoch od Pavla Hardosa). Už len to, že to nevieme PRED voľbami je alarmujúce (Matovič vraví v debatách, že on sa pred vstupom na kandidátku nikoho na konzervativno-liberalne smerovanie nepýtal). Matovičovi sa ale určite dá veriť reálny zápal pre boj proti korupcii. Taktiež si myslím, že nebude problém sa s ním dohodnúť na reformách školstva, zdravotníctva a súdnictva či polície.

    (veľká medzera)

    (týchto prvých 5 strán bude dobrý základ pre budúce fungovanie a snáď sa dostane každá z nich)

  6. Most-Híd – Neodporúčam ich voliť. Je to had na prsiach, ktorému nevadilo ísť so SMERom a celé roky „nevidieť“ ich kauzy. No ak budú pokračovať v štýle „Kam vítr, tam plášť“ tak v dobrej koalícii môžu byť OK. Ak by v koalícii boli, tak dohodnúť sa s nimi na reforme školstva, zdravotníctva, súdnictva a polície myslím tiež nebude problém (aj keď stratili Žitňanskú, ktorá napríklad urobila skvelý protischránkový zákon).

  7. SME Rodina Neodporúčam ich voliť ale ak by ste šli namiesto toho voliť SMER/LSNS/SNS tak radšej dajte toho Kollára. Kollár je populista a to je vždy nebezpečné.

A určite samozrejme NEvoliť SMER (obrovské množstvo korupčných káuz), SNS (obrovské množstvo korupčných káuz ), ĽSNS (fašisti), Vlasť (polo-blázon Harabin, ktorý viac ako dekádu ničil základy súdnej moci z pozície predsedu Najvyššieho súdu SR + táto strana tají polovicu svojich sponzorov) ani Dobrú voľbu (Drucker je len prezlečený SMER).

Najlepší protikorupčný program

Hodnotenie robilo Zastavme korupciu a pozrelo sa na program v týchto oblastiach: Majetkové priznania, Polícia, Prokuratúra, Súdy, Ochrana oznamovateľov korupcie.

Celé hodnotenie a podrobné grafy vidieť na pôvodnom článku.

Najlepší ekonomický program

Slovenska ekonomická spoločnosť dala PS/Spolu najlepšie hodnotenie ekonomickeho programu

ĎALŠIE POCHVALY PRE NÁŠ PROGRAMSlovenská ekonomická spoločnosť, ktorá združuje slovenských top ekonómov, dala najvyššie…

Uverejnil používateľ Miroslav Beblavý Utorok 25. februára 2020

Najlepší environmentálny program

Hodnotenie programu strán na volmezaklimu.sk podľa toho ako plánujú riešiť klimatickú krízu.

K tomuto vyhodnoteniu ale zmysluplne oponoval Robert Mistrík. Takze je otazne aku ma vypovednu hodnotu:

Neférové hodnotenie strán.Každý súdny človek dnes chápe, že našu planétu si devastujeme závratným tempom a ak…

Uverejnil používateľ Robert Mistrík Utorok 4. februára 2020

Kedže v tom hodnotení volimezaklimu.sk je SaS na chvoste dám sem na vyrovanie aj hodnotenie programu SaS, ktoré postol podporovateľ SaSky a bývalý minister školstva Eugen Jurzyca, kde spojil hodnotenia aj z iných rebríčkov:

Nech sa páči, hodnotenia programov SaS podľa odborníkov.

Uverejnil používateľ Eugen Jurzyca Streda 26. februára 2020

A bonusová otázka, ktorú dával Dennik N. Článok vám odomykám:

Kto chce chrániť včely a kto nechce betón v riekach (volebná anketa)

Hodnotenie podla prieskumov

Z posledných zverejniteľných prieskumov vyplýva, že sú na prahu zvoliteľnosti môže ocitnúť (spomedzi rozumných strán) SaS, Za ľudí a KDH, ktoré keby vypadli z parlamentu, bolo by to veľmi zlé pri skladaní rozumnej opozície.

A dokonca ani PS/Spolu to nemusí mať vôbec isté (kedže bežne strany musia mať cez 5% ale PS/Spolu musí mať ako koalícia až viac ako 7%.

Ak chcete zachraňovať tak tieto strany. Najviac by som záchranné hlasy venoval asi SaSke.

Odkiaľ majú majetky lídri strán

Dennik N zmapoval či lídri strán vedia vysvetliť svoje majetky:

Ako prišli k majetkom Matovič, Kiska, Truban, Sulík, Kollár a Hlina? A prečo už od štátu nič nepotrebujú?

Mira Beblavého tam nedali lebo nie je volebný líder per se a nie je ani podnikateľ milionár ako ostatní ale ten má celé majetkové priznanie asi najtransparentnejšie zo všetkých.

Koho volia osobnosti?

Dennik N robil anketu. Vyberám z nej najzaujimavejšie mená. Viac info nájdete v ankete, tu len skratkovito:

  • Tomáš Hudák (komik): PS/Spolu
  • Daniel Pastirčák (kazateľ): Za ľudí
  • Oľga Gyárfásová (sociologička): PS/Spolu
  • Michal Hvorecký (spisovateľ): PS/Spolu (krúžkuje mená Irena Bihariová, Zuzana Števulová, Lucia Plaváková)
  • Zuzana Petková (riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu): SaS alebo PS/Spolu
  • Richard Stanke (herec): PS/Spolu
  • Martin Bútora (sociológ a diplomat): PS/Spolu
  • Matúš Čupka (zakladal Zelenú hliadku, teraz je vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy v Bratislave-Rači): PS/Spolu
  • Ľudmila Kolesárová (marketingová manažérka Dobrého anjela): Za ľudí alebo PS/Spolu
  • Pišta Vandal (hudobník a publicista): KDH
  • Oliver Andrásy (humorista): SaS

A teraz niekoľko osobností, ktoré napísali o svojej voľbe status:

Samo Trnka (komik, zakladateľ Pančlajnu): PS/Spolu a krúžky by dal týmto menám: Ivan Štefunko, Martin Dubéci, Erik Baláž, Juraj Hipš, Irena Bihariová, Zora Jaurová, Miro Beblavý, Jozef Mihál, Ondrej Prostredník.

https://www.facebook.com/samuel.l.trnka/posts/2002396503239479

Tu ešte tiež od Sama Trnku vysvetlenie prečo podporuje Štefunka

TRNKA, ZA KTORÉHO SA SLOVENSKO NEMUSI HANBIŤSamo Trnka poznám roky nielen ako skvelého slovenského komika, ale aj ako…

Uverejnil používateľ Ivan Štefunko • Progresívne Slovensko Streda 19. februára 2020

Matúš Vallo (primátor Bratislavy) volí PS/Spolu. Krúžkuje mená: Miroslav Beblavý, Mišo Truban, Ivan Štefunko, Erik Balaž, Juraj Hipš, Vladimír Šucha

Voľby sú oslavou demokracie. S blížiacim sa dňom volieb pribúdajú otázky „koho voliť“. Ja s tým nerobím žiadne tajnosti, budem voliť koalíciu PS/Spolu. Sú v nej ľudia, ktorým dôverujem a ktorých si viem bez problémov predstaviť ako ministrov v budúcej vláde. Miroslava Beblavého, Erika Baláža, Michala Trubana, Juraja Hipša, Vlada Šuchu, Iva Štefunka aj ďalšie a ďalších. Zmena je dosah a títo ľudia sú pre mňa zárukou pozitívnej zmeny.Pomôžte zmene aj vy, choďte voliť!

Uverejnil používateľ Matus Vallo Pondelok 24. februára 2020

Tu ešte raz podpora Štefunka od Valla:

Verím Ivovi Štefunkovi. Verím, že mu ide o to, aby naše Slovensko bolo úspešnou a dobre spravovanou krajinou, v ktorej…

Uverejnil používateľ Matus Vallo Utorok 25. februára 2020

Ja ešte dodám, že ja by som Štefunka nevolil, má na mňa príliš ľavicovú minulosť, ale dávam sem tieto informácie, lebo Valla a Sama Trnku sledujem už dlho a ich názory i prácu si vážim.

Robert Bezák, Magdaléna Vášáryová podporujú PS/Spolu.

Ján Gordulič (Silné reči, Ťažký týždeň) podporuje PS/Spolu, lebo majú „plán aj ľudí, ktorí tento plán dokážu naplniť. Štefunko, Truban, Beblavý, Jaurová, Mihál, Dubéci, Kleinert, Sibyla, Poliačik, Dubačová, Žarnay, Halász či Dubovcová sú ľudia, čo majú moju dôveru a dúfam, že ich uvidím v parlamente. Držím palce.“

PODPORUJÚ NÁSKaždý deň nám prichádza desiatky správ, ľudia nám posielajú peniaze a píšu k tomu krásne odkazy na…

Uverejnil používateľ Miroslav Beblavý Pondelok 24. februára 2020

Simona a Lujza Schrameková (standup komičky) volia PS/Spolu:

MATERINSKA 2

#MATERINSKÁ č. 2ĽSNS sa nás snaží presvedčiť, že “urobí poriadok.” A čo je to ten “poriadok”? Chlapci na námestiach, ktorí nás neváhajú napadnúť, alebo tí na Hlavnej stanici v Bratislave, ktorí hádžu do ľudí kamene, alebo tí, ktorí doma fackujú svoje ženy, dcéry a matky? Simona stand-up comedy o tomto vie svoje. Ten poriadok, o ktorom sa tu hovorí, je obyčajné primitívne násilie, a žiaľ, zažívajú ho tisícky žien.Nech sa páči, druhá úprimná, vzduchom chladená #materinská od Simona stand-up comedy. Lebo my matky sme plné materinskej lásky, ale niekedy treba bez servítok aj jednu materinskú radu. Takpovediac od srdca.#podmedonich #materinska ……..Objednávateľ: Progresívne Slovensko, Tallerova 5/10, 81102 Bratislava-Staré Mesto, Slovenská republika, IČO: 51224836Dodávateľ: Facebook Ireland Limited, 4 Grand Canal Square, Dublin, Írsko, IČO:462932

Uverejnil používateľ SPOLU – občianska demokracia Streda 5. februára 2020

Michal Hvorecký (spisovateľ) volí PS/Spolu a krúžkuje mená Irena Bihariová, Zuzana Števulová, Lucia Plaváková.

Michal, ďakujem za podporu!…..Objednávateľ: Progresívne Slovensko, Tallerova 10, 811 02 BA, IČO:51224836Dodávateľ: Facebook Ireland Limited, 4 Grand Canal Square, Írsko, IČO: 462932

Uverejnil používateľ Zuzana Števulová • Progresívne Slovensko Sobota 1. februára 2020

Janica z Jem Iné podporue Zuzanu Stevulovu (PS/Spolu)

Ďakujem za podporu, Janica Jem iné!Janica Malek Lacová je zakladateľkou značky Jem iné, ktorá vzdeláva v oblasti…

Uverejnil používateľ Zuzana Števulová • Progresívne Slovensko Nedeľa 16. februára 2020

BONUS: Kauzy, vtipné videá

Sulík zo SaS dal rozhovor Hlavným správam a Vladimir Šnídl vysvetľuje kontext. Sulík v posledných debatách (keď ho s tým konfrontovala Hanzelová) povedal, že bude dávať rozhovor komukoľvek kto sa bude pýtať. Hlavným správam by fakt nemusel, ale tak je to jeho rozhodnutie.

Richard Sulík poskytol rozhovor Hlavným správam. Nebudem to komentovať, len pripomeniem fakty:(vyjadrenie SaS na konci…

Uverejnil používateľ Vladimir Snidl Streda 19. februára 2020

Sulík vs Kotleba – Peniaze na dôchodky – Sulík: „Takého diletanta ako M. Kotleba som ešte nestretol“ (Na telo s Michalom Kovačičom). Na pobavenie na záver 🙂

R.SULÍK: TAKÉHO DILETANTA AKO M. KOTLEBA SOM EŠTE NESTRETOL

R.SULÍK: TAKÉHO DILETANTA AKO M. KOTLEBA SOM EŠTE NESTRETOLPredseda ĽSNS Marian Kotleba hovorí, že chce presadiť dôchodkový vek pre každého už v šesťdesiatke. Líder SaS Richard Sulík s ním ale ostro nesúhlasí. Pripomína Kotlebovi hlasovanie poslancov jeho strany, keď aj ich hlasmi parlament schválil tzv. zastropovanie dôchodkového veku na úrovni 64. rokov. Sulík tvrdí, že tým vládna koalícia a Kotlebovci pripravili mladých ľudí o budúcnosť.

Uverejnil používateľ Na telo s Michalom Kovačičom Nedeľa 24. novembra 2019

(Je možné, že ešte počas tohto dňa (28.2.) nejaké veci doplním…)