Volby do NRSR 2023

V skratke:

Ja odporúčam voliť tieto strany a týchto ľudí v tomto poradí:

Progresívne Slovensko

  • 1. Michal Šimecka
  • 15. Jaroslav Spišiak
  • 9. Michal Wiezik
  • 11. Štefan Kišš
    (pozor, max zakrúžkovať 4 kandidátov, ale dám sem aj ďalšie možnosti)
  • 3. Michal Truban
  • 19. Ondrej Prostrednik
  • 31. Ján Hargaš

SaS

  • 4. Kolikova
  • 15 Ondrej Dostal
  • 45. MUDr. Tomáš Szalay , PhD.
  • 10. Ján Oravec
    (pozor, max zakrúžkovať 4 kandidátov, ale dám sem aj ďalšie možnosti)
  • 8. Juraj Droba

Nástroj, kde sa rýchlo dajú nájsť kandidáti všetkých strán: volimeludi.sk

Podrobnejší rozbor koho voliť:

Prieskumy preferencii:

Hodnotenie programov:

Transparentnosť kampane:

Čo radia známe osobnosti:

Progresívne Slovensko – hlbší rozbor

Kandidáti

1 – Michal Šimecka – Vyjadrenie podpory lídrovi, ktorý vedie kampaň pozitívne a slušne, nie negatívne a vulgárne. Navyše stranu priviedol ku vysokým percentám. Je podpredseda Európskeho parlamentu, jasne geopoliticky zorientovaný, vzdelaný v Oxforde a na Karlovej univerzite v Prahe.

15 – Jaroslav Spišiak – Od 1988 až do roku 2012 policajt a nakoniec aj Prezident Policajneho zboru. Ďalšie roky bol často poradcom pre politické strany a radil ako spravovať políciu. Rozložil niekoľko mafiánskych skupín. Vždy na strane spravodlivosti. TOP človek.

9 – Michal Wiezik – ochranár, ekológ, vedec, vysokoškolský pedagóg

11 – Štefan Kišš – V 2016 založil Útvar hodnoty za peniaze na Ministerstve financií, ktorý pozerá na efektívnosť výdavkov.

(pozor, maximálne môžte zakrúžkovať 4 kandidátov, ale dám sem aj ďalšie možnosti)

3 – Michal Truban – zakladateľ Websupportu a spoluzakladateľ združenia Slovensko.Digital, ktoré kritizovalo štátne IT zákazky a nútilo ich tým aby sa robili správne. A aj dosť praktických vecí dosiahla táto neziskovka – aby nešli milióny do nepoužitelných IT projektov, respektíve aby neboli nepoužiteľné alebo aby kód tých projektov neostal danej firme ale štátu.

19 – Ondrej Prostrednik – Ja, ako celoživotný ateista by som sám nečakal, že odporúčim aj teológa, ale v akomkoľvek rozhovore som ho počul, znel veľmi rozumne. Snaží sa vždy nachádzať to, čo nás spája a nie rozdeľuje. Jeho slová napríklad spred pár dní:
„Mal som možnosť štyri roky žiť a pracovať vo Švajčiarsku. Aj neskôr, keď som pôsobil v ekumenickej rade cirkví, som často cestoval. Tam som videl ako funguje zdravý vzťah medzi štátom a cirkvou.
[…]
Páčil sa mi aj ich dôraz na to, že fakty sú dôležité, že vedecké poznanie je dôležité. To sú veci, ktorými sa musíme riadiť, ak chceme mať v spoločnosti poriadok.
[…]
Mňa oslovuje to, ako sa PS pozerá na človeka, na jeho individuálne slobody a práva. Aj preto sa v strane venujem ľudsko-právnym témam a konkrétne náboženskej neutralite štátu. To je to, čo ma v politike zaujíma, a kde chcem prispievať a smerovať k tomu, aby Slovensko bolo moderným európskym štátom“

31 – Ján Hargaš – odborník na digitalizáciu – bol šéfom v Slovensko.Digital

Pozitíva:

  • Strana, ktorá má reálnu šancu zlepšiť zdravotníctvo a školstvo. Proeuropska, pro-ukrajinská.
  • Majú dobre hodnotený program, transparentú kampaň a odborníkov

Otázne veci:

SaS – hlbší rozbor

Kandidáti

4. Mária Kolíková – Pripravila dobrú reformu sudnictva (a prešiel len zlomok, kvôli Sme rodina a potom aj po páde jej nástupca Karas už pripravenú časť reformy neposunul ale „začal auditovať“). Očividne celoživotne zbehlá v téme sudnictva.

15. Ondrej Dostál – Jeden z mála poslancov, ktorý dali hlas PROTI v čase keď sa volil Žilinka (a aj ja som si v tom čase myslel, čo podla toho, čo o ňom v novinách písali, že Žilinka je správna volba). Čiže už vtedy musel vedieť, že niečo nehraje. Zároveň parlamentný veterán v dobrom zmysle a to takom, že v jednom rozhovore spomenuli, že „Sulík povedal, že sa nikto v parlamente nevyzná v rokovacom poriadku tak ako vy a každý poslanecký klub by mal mať svojho Ondreja Dostála. Je pravda, že predsedajúcich schôdze zvyknete opravovať a upozorňovať na rozpory v priebehu schôdze s rokovacím poriadkom.“

Blog Dostála: Prečo som hlasoval proti Žilinkovi

Tu je napr. rozhovor s nim z mája 2023.

45. Tomáš Szalay – Perfektne informoval o COVIDe, riešil spustenie a riadenie očkovacieho centra v Bratislave. Tohto človeka treba mať keď sa jedna o zdravotnictve. Len 4 dni dozadu vyšiel tento status od pána Visolajského a neviem vyhodnotiť či to očierňuje pána Szalaya vierohodne alebo nie, ale dám ho sem pre férovosť.

10. Ján Oravec – Dlhoročný odborník pre ekonomiku/financie/hospodarstvo (on odborne stál za Sulíkom aj na Ministerstve hospodarstva) – V jeho popisku o sebe sám vraví: „Od marca 2020 ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva. A teraz ako poslanec parlamentu. Presadil som vyše 300 opatrení, ktoré vám zjednodušujú život.“

(pozor, maximálne môžte zakrúžkovať 4 kandidátov, ale dám sem aj ďalšie možnosti)

8. Juraj Droba – Vyzerá, že Bratislavsky samospravny kraj vie riadiť efektívne. Len radšej by som už nechal v tom BSK ako ho vidieť v parlamente.

Pozitíva:

Sulík vo svojom Newsletteri vraví, že sa im podarilo toto:

  1. Zrušili sme koncesionárske poplatky a výrazne sme znížili registračné poplatky
  2. Znížili sme DPH na gastro z 20 na 10 percent
  3. Priniesli sme VOLVO a začali sme výstavbu priemyselných parkov v Rimavskej Sobote a Sabinove
  4. Nízke ceny elektriny pre dva milióny slovenských domácností
  5. Zabezpečili sme palivo pre všetky reaktory a Mochovce 3 bežia na plný výkon
  6. Kilečko 1 a 2 – vyše 300 konkrétnych zlepšení pre podnikateľov
  7. Štátne SPP po rokoch v zisku, historicky najvyšší zisk Transpetrolu
  8. Zariadili sme, aby za každé nové pravidlo museli byť dve staré zrušené (1in2out)
  9. Začali sme obnovovať kúpele Sliač

A ešte viac v tomto Sulíkovom PDF.

Potenciálne negatíva:

Demokrati

Majú len 3,3 až 4,3% v prieskumoch – voliť ich je hazardovanie, že váš hlas prepadne.

Ak by ste ich predsalen volili tak by som volil týchto ľudí:

Kandidáti

  • 1. Andrea Letanovská – očividne 30 rokov lekárka, PhD. z chirurgie a potom anesteziologička…
  • 4. Jaroslav Naď – Neviem mu odpustiť, že v rozhovoroch v čase keď bol s Matovičom obhajoval Matoviča lebo je s ním dlhoročný kamarát. Ale je pravda, že čo sa týka bezpečnosti Slovenska, obrany a čo sa týka Ukrajiny a Ruska tak je ukážkovým pilierom rozumu.
  • 7. Juraj Šeliga – Keď už kvôli ničomu inému tak kvôli tomu ako bojuje proti Žilinkovi.
  • 12. Ján Budaj – Dnes už asi až príliš starý harcovník… ale vyzeralo, že Ministerstvo životného prostredia pod ním fungovalo dosť dobre.
  • 2. Eduard Heger – Viem, že mnoho veci nepresadil a mlčal keď trebalo kritizovať Matoviča. Na druhú stranu opäť pri Ukrajine ukážkovo presadzoval pomoc a v rozhovoroch rozprával rozumne (ak nerátam prázdne frázy). Vyčítajú mu, že nevedel vyhodiť Matoviča… na druhu stranu predpokladam, že ako by vyhodil Matoviča, celá vlada by rovno padla. A uriadiť Matoviča je ako hrať šach s holubom…

KDH

Ako vraví Matúš Kostolný (šefredaktor Denníka N) „Pred pliagou Milana Majerského a angažovaním Viliama Karasa, ktorý spochybňuje vyšetrovanie, by som s privretými očami mohol odporučiť aj KDH.“ Ale teraz už nie.

Ja by som ich nevolil a ak by som bol konzervatívnejšie ladený radšej by som volil ľudí z OKS na kandidátke SaS.

Pre prodemokratickú vládu ich ale bude treba.

Nevolitelne strany

OĽaNO – nevoliteľné

  • Matovič v predošlej vláde ukázal, že vládne chaoticky, riadi sa emóciou, ktorá ho napadne v daný deň (atomovky) a oveľa viac ako na ľudoch mu záleží aby bol v pozornosti kamier (niekoľkohodinové tlačovky). Taký človek je absolútne nespôsobilý riadiť čokoľvek, tobôž už štát. Spomente si na plošné testovanie, kupovanie vakciny Sputnik, nadávanie vedcom/novinárom do idiotov alebo očkovaciu lotériu. Jeho spôsob neustáleho vyvolávania konfliktov ničí dôveru občanov v štátne inštitúcie, vedcov, novinárov a tým aj v demokraciu.
  • OĽaNU sa ale nedá uprieť, že aj vďaka tomu, že vyhralo voľby a aj vďaka nomináciam ministra vnútra a policajného prezidenta bolo nakoniec možné rozviazať ruky polícii.
  • OĽaNO odporúčam voliť len ak sa rozhodujete medzi OĽaNO a jednou z týchto ešte horších strán: SMER, SNS, Republika

SME RODINA – nevoliteľné

HLAS – nevoliteľné

SMER – nevoliteľné

Republika – nevolitelné

SNS – nevoliteľné

  • Prorusky a populisticky orientovaná strana.
  • Andrej Danko sám o sebe je dôvod nevoliť ich.