Komici spoločne povedali: „Aj standup je Charlie“

Po nešťastných udalostiach vo Francúzsku sa stalo u nás čosi nevídané. Bratislavská standup scéna sa spojila a prišla v jeden večer na jedno pódium na počesť jednej myšlienky. Ľudí zabaviť ale i upozorniť na dôležitosť slobody slova, satiry, kritického myslenia a humoru ako takého. V tento večer odhodili svoju príslušnosť k Pančlajnu, Temným kecom, Silným rečiam a F(l)óóru a prišli ako komici, ktorí sú si pred týmito myšlienkami rovní.

Naši komici sa postavili na pódium v mene dobrej myšlienky. Toto gesto mi istým spôsobom pripomína vyjadrenia umelcov na tribúne počas Nežnej revolúcie, či minuloročné spoločne vyjadrenie našich hercov proti korupcii. Týmto sa pre mňa slovenský standup definitívne stal niečím silnejším ako „len“ humorom. Získal názor, hlási sa ku otvorenému mysleniu a nebojí sa za tieto myšlienky postaviť.

Tak! Dosť bolo (síce zaslúženého ale predsa len) pátosu, teraz späť k drsnému hodnoteniu vystúpení. 🙂

Ivo Ladižinský celý večer skvelo uvádzal a držal publikum vo vare kým sa ľudia mohli dostať dovnútra (Ateliér Babylon je v tomto hrozný). Materiál dal rovnaký ako na poslednom Pančlajne (hodnotil som pred pár dňami) a prihodil zopár vtipov z pekla. Ľudí zabavil jeho klasickými zbraňami: Nadávky, reklama, urážky, náboženstvo, kontakt s publikom a nejaké myšlienky pomedzi to všetko. Komu sa páči drsnejší humor príde si na svoje. Čo sa mi ale nepáči – a už som si to všimol viackrát – zopár vtipov nie je jeho. Niektoré vtipy som poznal – ani neviem odkiaľ, asi už zľudoveli – a také k standup komikom podľa mňa nepatria (viem, Ander z Košíc by mal asi iný názor). Zdôrazním, že ich bolo len pár – ja som si všimol možno dva, tri za niekoľko posledných standupov (kamarátka vraj i viac). Nedá mi to ale nepovedať (jo, vychytávam chybičky).

Samo Trnka dal tiež rovnaký standup ako na Pančlajne (recenzované opäť tu). Páčilo sa mi ako so Szatmarym i Ladižom prišli na úvod čosi k téme i povedať. Pridalo to na sile tohto večera.

Tomáš Hudák pospájal materiál nový so starým asi pol na pol ale vystúpenie to bolo geniálne. Trúfam si odhadnúť, že ak bude na Slovensku niekto, kto prvý vypredá sálu na čisto svoj celovečerný solo standup, bude to Hudak. On ovláda to magické spojenie hlbšej myšlienky, charizmy, vhodného podania, timingu i zábavy. Častokrát z pozície chudáčika dokáže vytiahnuť pointu hodnú Ramba. Mimochodom bolo zábavné sledovať ako dlho ľudom dochádzal vtip, ktorý končil „Chalani, neuveríte čo sa za mnou práve deje!“ 🙂

Jerry Veľmajster Szabó dal určite lepšie ako na posledných Temných kecoch, bolo to solídne vystúpenie no nezaradil sa k mojim favoritom. Snažím sa rozpamätať či vôbec dával niečo k téme večera. „Tieto veci už len donosím“ ma ale dostalo. 🙂

Marek Mariňák Fučo musí mať v hlave náhodný generátor myšlienok. Slová podľa mňa doma povysáva z papiera a v nepredvídateľnom poradí ich vyhádže na pódiu. A ono to funguje! Občas som sa smial aj keď som presne nerozumel čomu 😀 Niekedy tie preskoky medzi postavami či témami samotné ma pobavili. V konečnom dôsledku to však celé obsahovalo aj myšlienku aj pointy aj jeho uletené hlasy. 🙂 Malo to hlavu (z ryby) i pätu (z koňa).

Jaro Abaffy ma nedostal. Síce nedal zle a ľudia sa vcelku bavili ale v rámci tejto konkurencie mal podľa mňa najslabší set. Neviem ani presne čím, možno kvalitou point, možno charizmou, možno mi bolo ľúto tých mravcov (i keď ja mravce – aspoň tie v byte – nenávidím). Viem len, že to, čo v „IT awkward“ polohe Danovi Čistému zobem z ruky, tu na mňa proste nefungovalo.

Dano Čistý dal parádny i keď veľmi krátky set. Zvláštna bola aj zmena témy z ITčkarsko-historickej na nábožensko-sexuálnu. Kamarátka, ktorá ma na toto (hlavne tu sexuálnu) upozornila bola úprimne prekvapená. 🙂 Pre Dana je to nová poloha, v ktorej sa necítil až tak isto (pun intended) ale i tak dal výborne. Niektoré kamošky sa ma po jeho poslednom vystúpení na Pančlajne pýtali kedy bude vystupovať znova. Takže dúfam, že na tom februárovom ho uvidíme. 🙂

Ján Gordulič. Musím sa priznať, že začiatok Janovho vystúpenia som prepásol, no keď som sa vrátil do sály, celá bola rozosmiata a posledných pár vtipov bolo dobrých (a k téme). Nemôžem bohužiaľ zhodnotiť celý set, čo ma mrzí voči nemu i čitateľom :/

Gabo Žifčák bol najväčším a najlepším prekvapením večera. Aj napriek tomu, že ešte v stredu vystupoval (i keď kratšie) na Pančlajne, dokázal si na nedeľu pripraviť nový materiál a totálne s ním publikum rozsekal. 🙂 Gabo ma dokázal rozosmiať takmer do slz a jeho zábavnosť nebola nárazová, šla celým setom. Svedkovia liehovovi boli tak dokonalo napísaný, že ma pobavil bezkonkurenčne najviac a to som pri takto hviezdne osadenom programe naozaj nečakal. Gabovi veľký rešpekt. Vidím v ňom veľký potenciál zaradiť sa medzi lídrov najbližších standup večerov. 🙂

Lujza pospájala pár svojich starších materiálov dokopy. Set dala skvelo a dokonca mala aj pár náznakov kontaktu s publikom. Jej charizma je nenahraditeľná. Viac asi hodnotiť nemôžem keďže som tie vtipy nevidel prvýkrát (už musím prestať chodiť na tie standupy tak často).

Juraj „Šoko“ Tabáček bohužiaľ neprišiel, mal však radostný dôvod. Držíme mu palce s novorodeniatkom. 🙂

Michael Szatmary to má v sebe. Tú charizmu keď sa cez tie jeho očička pozrie na divákov mu nik nezoberie. 🙂 Vystúpenie dal parádne. Páčilo sa mi, že spomenul aj tie ďalšie 4 obete vo Francúzsku. Čo ale bolo veľmi veľmi zvláštne bol jeho úvodný príhovor 🙂 …nedokázal ho ani prečítať z pripraveného papiera. Neviem či kvôli tomu, že sa snažil zostať vážny, alebo mu na tom príhovore záležalo tak, že sa strémoval. No páčila sa mi reakcia celého publika, ktoré ho podržalo a pochopilo čo chce povedať aj bez toho aby to celé vyslovil. V ten večer som mal dobrý pocit z ľudí v hľadisku i na pódiu.

Mimochodom: Tie „zvukové doplnky“, čo ktosi zo zákulisia púšťa počas vystúpení mi strašne lezú na nervy a podľa mňa rušia komikov i divákov. Zrušil by som ich našupu hneď!

A teraz obľúbený rebríček na záver:

Najvtipnejší: Gabo Žifčák
Najnáhodnejší: Fučo
Najstarostlivejší: Ako sa v tejto kategórii môže ocitnúť Ladižo to fakt nechápem. Asi tým, že to celé vymyslel, zorganizoval, zahrieval ľudí celý večer, obvolal komikov, zohnal promo, hudobných hostí, urobil aukciu novín Charlie Hebdo a svoj honorár nakoniec venoval (aj s ostatnými vystupujúcimi samozrejme) na ich počesť.

Strašne ma teší, že je tu minimálne 500 ľudí (počet divákov), ktorí majú otvorenú myseľ, vedia sa zabaviť a podporiť dobrú myšlienku.

Celkovo bol večer skvelý, ľudia sa bavili, celá akcia bola úspešná (i vypredaná) a za to všetkým vystupujúcim patrí veľká poklona. Naši dvanásti komici ukázali, že standup na vyššej úrovni nie len zabáva ale i núti k zamysleniu.