Koho voliť v komunálnych voľbách 2014

V predošlom článku som vysvetlil kde nájdete kandidátov a čo sa vlastne 15. 11. 2014 volí.

V tomto článku vysvetlím koho odporúčam voliť a prečo ich odporúčam.

Najprv úplne základná vec. Jedinú stranu, ktorú by som normálne volil je SaS. V týchto voľbách to ale nerobte! Teda presnejšie povedané, nevoľte človeka len preto, že ma vedľa mena stranu. Ani keď je to vaša obľúbená strana. Jednoducho nevoľte ľudí podľa strany.

To, že prečo najlepšie zhŕňa článok od Jána Hrčku kde jasne vysvetľuje koho a prečo áno a prečo nie (sú tam dobré argumenty). Z neho odkazuje ešte na rozumne články Kratochvíľovej, Páva a Bodnára.

Preto už len v skratke napíšem koho:

Primátor

Ja budem voliť Nesrovnala.

Aj keď je to pre mňa stále zlo. Veľmi tesne slabšie zlo ako ostatní dvaja kandidáti. Ide aj o to, že pozadie za Kňažkom sa mi naozaj nezdá a Ftačnikovi by sa po štyroch rokoch spretrhali väzby.

Počas posledného týždňa som už mal za favorita postupne všetkých troch. Čítal som rozhovory a bol osobne na dvoch diskusiách. S Nesrovnalom a Ftáčnikom som sa aj rozprával.

  • Nesrovnal mal možnosť 4 roky byť meniť veci ako mestský poslanec za SDKÚ. Neviem o ničom, čomu by pomohol aj keď on vraví, že hej. Zarobiť si sám na kampaň mohol (tým chcem povedať, že finančné pozadie teoreticky môže mať čisté). Čisto subjektívne mu však to „nezištne idem pomôcť mestu“ neverím. Neviem ako mám brať také „veci na hrane“ z jeho reklamnej kampane. Ako sú akože náhodou odstavené reklamné auto (taký človek chce bojovať proti Bilboardom?). Alebo video kde akože náhodne pomôže bezdomovcovi (je v poriadku vymyslieť si niečo také?). Alebo mi brat vravel, že boli večer v podniku a došiel Nesrovnal a celému podniku zaplatil rundu dal vyprošťovák (dosť lacná reklama). Na druhú stranu to môžem brať tak, že si nerobí reklamu cez politické známosti a dotácie ale všetkými možnými prostriedkami akými len môže sám. I keď na hrane.
    Vyzerá, že nijaká strana ho nepodporuje, čo môže byť paradoxne dobrým znakom, že je v tom sám.
  • Ftáčnik si vie veci naštudovať, ozdravil finančne mesto je otázne či ozdravil mesto, kedže je vraj v zmluvách stále neporiadok čo aj sám priznal („Poviem príklad, v roku 2009 ešte za pána Ďurkovského povedal mestský kontrolór, že mesto má neporiadok v evidencii majetku, žiaľ, čiastočne ho máme dodnes. S tým nie som spokojný, keď musím poslancom povedať, že ešte nemáme všetko zaevidované.“). Je ozaj slušný a skúsený. Veci na meste sú určite otvorenejšie ako za predchodcu Ďurkovského. Potiaľ to vyzerá ako najlepší kandidát. Ale je napojený na SMER (dôkaz tu, tu, tu), niektoré veci nezverejní, alebo zverejní už keď je neskoro (projektová dokumentácia električky). Má kauzy (napr. kauza znalci) kde je vidno, že na neho majú páky „záujmové skupiny“. Snaží sa hádzať polená pod nohy takými malými nepatrnými vecami, ktoré ak mu nevyjdu, sa tvári, že vlastne on nič. Napríklad pol minuty pred začatím mestského zastupiteľstva došiel za Pätoprstou a povedal jej, že vlastne oni nemôžu rokovať ohľadom „nepredávania pozemkov“ lebo to nie je v programe, z čoho bol problém kedže asi 50 občanov na to zastupiteľstvo kvôli tomu prišlo. Keď ale Ján Budaj navrhol aby sa to tam mohlo vložiť do programu, zrazu už problém nebol. Častokrát keď Ftáčnik spraví chybu politicky kľučkuje. Vždy on nie je na vine. Vždy to je vina predchodcu (napríklad tak mi argumentoval zbytočné točisko) alebo sa o danej kauze bohužiaľ dozvedel neskoro.
    Pri prvom zasadnutí, kde prišlo 300 ľudí proti 4-prúdovke nechal hlavného dopravného inžiniera Bratislavy rozprávať o tom aká je 4-prúdovka super. Pokiaľ viem, toho človeka si vybral on sám. Zároveň sa snažil zhodiť dôležitosť 14 000 podpisov pod petíciou.
  • Kňažko asi je charakter a naozaj za 25 rokov verejného života za sebou nemá žiadnu kauzu čo je takmer unikát. Práci v meste ale podľa mňa nerozumie. A je prinajmenšom veľmi nezvyčajné ako sa za neho stavajú mocní ľudia a strany. On vraví, že je to podľa neho preto, lebo politicky dospeli. Ja som síce veľký idealista ale až tak naivný naozaj nie som. Odstúpenie Draguna v jeho prospech a následne letáčiky v mojej schránke kde sa podporujú navzájom. Veľmi otázne, násilne a nepravdivé odvolanie Kratochvílovej z kandidatúry za ktoré Procházka mohol dostať tiež politické výhody. Nesrovnal vraj tiež dostal ponuku od Kňažkových ľudí.

Mestskí poslanci

Opät odkážem na v úvode spomínané články Páva a Bodnára. Sú tam priamo mená.

Starosta

V Petržálke jednoznačne voliť Jána Hrčku. Ak by ste ho z nejakých dôvodov nechceli voliť tak potom Pavla Nechalu. Na starostu je to jasný Hrčka. Prečo?

  • Sám som rozmýšľal medzi Hrčkom a Nechalom a na tu dilemu mi odpísal na FB priamo Ján Hrčka – podľa mňa veľmi rozumne.
  • Niečo nezdalo ohľadom kandidátok tak som Hrčkovi priamo zavolal. Rozprávali sme sa viac ako hodinu (pre neho som úplne cudzí človek) a opäť veľmi rozumne, argumentačne. Vravel aké zákulisie vidí.
  • Vidím kauzy, ktoré riešil – najjednoznačnejšia je kauza znalcov (skvele video, fakty, argumenty).
  • A najpodstatnejšie: Videl som ho priamo na zastupiteľstvách (proti 4 prúdovke, za lesopark…). Vždy pri dôležitých veciach vystúpil – opäť rozumne, nie len si politicky prilepšiť na danej téme, ale fakt, že sa snažil.

Ak máte nejaké pochybnosti, jednoducho mu zavolajte – 0903 601 145. Mňa presvedčil úplne. Kamarát mal tiež pochybnosť tak sa s ním stretol a vravel to isté čo ja. Rozumný človek.

Ak nie ste z Petržálky, opäť odkazujem na články Páva a Bodnára.

Miestni poslanci

  • Ak volíte v Petržálke tak opäť odkazujem na článok Jána Hrčku kde odporúča priamo mená v daných volebných obvodoch. Sú to ľudia z poctivakoalicia.sk a pár ďalších.
  • Ak volíte mimo Petržalky tak opäť odkazujem na články Páva a Bodnára. A tiež by som volil kandidátov z Našej Bratislavy (ale tí sú asi zahrnutí už v tých odkazovaných článkoch).

Pravidlá podľa ktorých by som sa riadil:

Koho voliť:

  • Ideálne ak poznáte daného človeka a verite v jeho poctivosť a inteligenciu a schopnosť byt poslancom
  • Potom voliť tých, ktorý sú odporúčaný na spomínaných troch článkoch (Hrčka, Páva, Bodnár)
  • Väčšina ľudí z poctivakoalicia.sk vyzerajú OK – ich volením nič nepokazíte, skôr naopak.
  • Väčšina ľudí z Nasa bratislava vyzerajú OK – ich volením nič nepokazíte, skôr naopak.

Podla čoho sa NErozhodujte:

Koho NEvoliť:

  • Ak o niekom neviete vôbec nič a nik vám ho neporadil radšej ho NEvoľte.
  • Ak patria pod SMER

Tento článok je napísaný pre ľudí, čo ma poznajú, takže ak máte akékoľvek otázky v pohode sa mi ozvite.