Ste nespokojný v robote? Peopleware to môže zmeniť

Recenzia na knihu „Peopleware: Productive Projects and Teams“

Kniha pre všetkých, ktorí pracujú hlavou.

obálka knihy Peopleware
obálka knihy Peopleware

Sú vám počas vašej zmysluplnej roboty zadávané málo podstatné úlohy? Ruší vás počas roboty hluk alebo za vami neustále niekto chodí? Nútia vás často robiť nadčasy?

Ak vás trápi akákoľvek nepriaznivá situácia na pracovisku kniha Peopleware: Productive Projects and Teams vám (alebo vášmu nadriadenému) môže otvoriť oči a ukázať v čom môže byť problém.

Na jednej ITčkárskej prednáške mi skúsený programátor odporúčil túto knihu so slovami, že je perfektná a vo firmách by to vyzeralo oveľa lepšie keby si ju prečítal každý team-leader, manažer či šéf. Zameriava sa na chyby v riadení ľudí, ktorí pracujú hlavou. To znamená v podstate všetkých ľudí, ktorý nepracujú v pásovej výrobe ala McDonald alebo Volkswagen.

Kniha spomenie problémy ako:

  • Prečo nedokážem urobiť nič medzi 9tou a 17tou.
  • Prečo niekedy spravíme počas 2 hodín viac ako za celý deň (tzv. flow).
  • Prečo ľudia odchádzajú z firmy?
  • Koľko firmu stojí odchod kľúčového človeka?
  • V čom je zlý prístup typu: „Ak by som zamestnancovi dal na úlohu viac času, len by ju natiahol na určený čas. Radšej mu dám času menej a bude mať motiváciu zamakať.“?
  • Čo môže spôsobiť hluk a ruch okolo vášho stola, keď potrebujete kľud.
  • Prečo treba ľudom nechať trochu priestoru?
  • Prístup nadriadeného: „Spravíme to kvalitne len keď bude času nazvyš.“

…a ďalšie.

Táto kniha vám ukáže, že tieto problémy očividne nie sú len vo vašej firme a dá vám i návod ako je ich možné riešiť. Rady sú určené hlavne pre ľudí vo vedení no nielen. Niektoré môžu využiť aj rádoví zamestnanci. Podstatné pre všetkých bez rozdielu je ale vedieť o daných problémoch a na základe toho sa vedieť zachovať.

Peopleware napísali dvaja softvérový inžinieri, ktorý už viac ako 2 dekády radia firmám ako zlepšovať pracovné podmienky a tým aj efektivitu.

Výborne sa číta a veľakrát budete kývať hlavou ako triafa klinec po hlavičke a prečo vás dané riešenie alebo problém nenapadol. Jedna z najlepších IT kníh aké som čítal.

V jej digitálnej verzii si ju môžete začať čítať ihneď. Stojí za to.